Portada > Articles > La marihuana la clau que la porta de malalties psiquiàtriques

Bloc

La marihuana la clau que la porta de malalties psiquiàtriques

10/04/2019

Moltes persones creuran que aquest titular és una cosa per cridar l'atenció, que és la típica frase que després quan veus el desenvolupament de la notícia no apareix, o no té res a veure, però aquest no seria el cas que ens ocupa. Les drogues tenen tres finals, la mort, la presó o una malaltia mental, i l'únic dubte és quina d'elles ens va a arribar abans. Pot ser que el consum serà esporàdic, i no arribem mai a patir aquesta malaltia, ni que el nostre consum arribi a delinquir per aconseguir diners, i morir finalment d'alguna altra cosa.

La marihuana pot desenvolupar l'aparició sobtada de malalties psiquiàtriques com depressió, ansietat i esquizofrènia, segons es desprèn de tots els estudis seriosos que es fan. "La marihuana funciona com una clau, i si algú té el gen adormit d'una malaltia psiquiàtrica, aquesta droga ho pot activar" és la frase que escolti dir a un rellevant psiquiatre mexicà, i que va resumir com ningú els efectes de la droga.ç

Sovint es parla de la legalització de la mateixa en alguns països. Sempre es posa exemple a Holanda on el seu consum és legal, però ja el 2013 van registrar el nivell d'atenció sanitària per problemes d'addicció més alt de la Unió Europea. I no val l'exemple de Suïssa on s'ha legalitzat en temes terapèutics, perquè es tracta d'una planta modificada perquè no provoqui cap efecte al·lucinogen i evitar la seva toxicitat amb nivells de canaboides per sota de l'1% i una planta normal.

En el seu estat normal el full de marihuana té al seu interior un total de 66 cannabinoides, que són molècules d'alcohols, dels quals el conegut com Delta 9 o THC és el causant de les alteracions que pateix qui la consumeix. El THC evita dolors terribles en malalts de càncer terminal, i destaquem aquí el de terminal, ja que en aquestes persones no tenint ja possibilitats de sanació no és un problema pensar que en un futur desenvolupin cap patologia mental, ja que no tindran la sort de tenir aquest futur. També s'ha utilitzat tant en pacients amb càncer com a malalts greus de SIDA per estimular la gana i mantenir l'alimentació. En una persona sana, aquest consum de THC serà la causa dels danys que acabarà, en major o menor mesura per patir.

Sovint s'està banalitzant aquests danys, i fins i tot s'inventen estudis que pretenen minimitzar els danys a llarg termini, però això no canvia la realitat. Si una persona sana comença en aquest moment a consumir, i en molta major mesura si és algú per sota dels vint anys, arribarà a patir durant la seva vida com a mínim aquests efectes de depressió i perdudes cognitives més o menys importants, és a dir un envelliment prematur més o menys important segons sigui el consum que s'hagi fet. Mai l'efecte serà ni positiu ni neutre.

Arxius adjunts