Portada > Articles > Frida Kahlo, una historia de superaciò

Bloc

Frida Kahlo, una historia de superaciò

09/01/2020

La vida de Frida Kahlo va ser fruit de profundes marques psicològiques que neixen en la seva infància i que s'allarguen durant tota la seva vida i obra. És un exemple de superació i de canalització d'aquests problemas.Su pare era un fotògraf hongarès, i la seva mare una dona amb part indígena. Per a ella, això li marc doncs deia que pintava com si fossin imatges de la càmera del seu pare. Pintura minimalista en les seves pinzellades, gairebé com fotografies. La relació amb la seva mare li produïa sentiments enfrontats. Aquestes relacions difícils amb la família, aquest dolor intern la marcarien més endavant.

Bulling

Amb sis anys Frida Kalho pas nou mesos en un llit per poliomielitis. Això li deixés com a seqüela una cama sense desenvolupar. Les burles dels nens eren cruels, i es va tancar en una amiga imaginària. Sense saber-ho estaríem parlant d'algú que està patint un problema de bullying, però en aquesta època ni es coneixia ni es treballava sobre això. Això causarà en ella moltes seqüeles, a l'igual que sol succeir amb situacions parecidasPero tot i així, en la seva adolescència la consideraven una noia jovial i va trobar amics amb els que compartir la passió per la literatura llatinoamericana.

Dolor i solitud

De nou als 18 anys un accident li destrossa el maluc, esquena i cama, necessitant una trentena d'operacions per poder recuperar-se. Els seus pares no van saber ajudar-la i no van estar al seu costat, tan sols una de les seves tres germanes l'acompanyo en els mesos de hospital.Frente a la seva família amagava els seus terribles dolors, però aquests marcarien la seva obra posterior. El fet de no ser mare per culpa de l'accident seria un afegit a la seva dolor.Aquí veiem a una persona que ja marcada per la distància per la seva família suportant inimaginables dolors sense dir res a ningú. Aquest dolor, aquesta solitud i el que avui diríem que seria alguna cosa entre la depressió i l'estrès post-traumatic s'expressés en la seva obra, plena de força i de contenció. Aquesta situació és emocionalment molt dura de portar i encara que s'intenta donar una aparença de normalitat el dolor és enorme.

Maltractament psicològic

Kalho es casaria amb Diego Rivera en els 22 anys en una relació d'una banda plena de complicitats i d'altra banda d'infidelitats i indiferència entre els dos. Encara que es van divorciar es tornarien a casar, tot això sense que l'amant, germana d'ella, surti realment de la relació. Malgrat aquesta relació tant la seva germana com Diego van estar al seu costat fins a la seva mort als 47 anys, com a resultat d'una llarga enfermedad.Aquí veiem el típic cas de la dona maltractada que és incapaç d'allunyar-se el maltractador encara i saber que aquest podria acabar almenys amb la seva salut mental. De la mateixa manera accepta com una cosa normal el maltractament per part de la família, no només de la seva germana. Ningú fa res en aquest sentit per ajudar-la a sortir, de nou en una època en què aquests temes es porten en privat i en silenci.

Fins al final

La seva vida seria una llarga i penosa recerca d'una curació mental i física que no arribaria a aconseguir. El seu dolor es canalitzaria en el seu art com a forma d'intentar la curación.Su exemple de vida ens marca la superació com a objectiu i la recerca d'una curació com una cosa que mai s'ha de deixar d'intentar. Però en aquest cas no es busco tal curació, sinó que tan sols es va veure canalitzada en la seva obra, com a forma de autoteràpia, que a l'igual que un llibre d'autoajuda podrà servir com a evasió puntual, però no ens ajudés si no intentem anar més enllà .