Portada > Articles > ATACS DE PÀNIC. PERQUÈ APAREIXEN I COM TRACTAR-LOS

Bloc

ATACS DE PÀNIC. PERQUÈ APAREIXEN I COM TRACTAR-LOS

Tristesa
13/02/2020

EL PERQUÈ


Estem acostumats des de petits a suposar que podem suportar tot, però això és un error, perquè al llarg de la vida hi haurà moments d'estrès, de tensió o d'aclaparament.


Aquest error farà que, en algun moment, davant de situacions que ens han sobrecarregat, que ens han saturat, sobre les que hem perdut el control, no sapiguem gestionar aquest problema i això degeneri en un atac de pànic. Depenent de la seva gravetat en parlarem com a crisi d'ansietat o com a atac de pànic.


EL COM


La persona està en un moment aparentment tranquil, de peu, caminant o assegut, i de sobte nota que se sent particularment malament, està sentint els símptomes de l'ansietat que aquesta pujant. Una pujada en aquest moment que no es pot controlar.


En segon apareix taquicàrdia, respiració dificultosa, ofecs, i una sensació que pot portar a pensar en alguna cosa moltíssim més greu. Les alarmes estan disparades. La persona creu que pot fins i tot morir, i res aparentment passa greu, però se sent realment malament. En aquest moment els pensaments sobre la gravetat només faran que afegir més llenya a el foc


Aquesta unió de l'ansietat i de les molèsties, amb pensaments d'enorme gravetat és el que han més intens l'atac. Ansietat-por- Ansietat en un cercle viciós que cada vegada augmenta més els símptomes.


En tot cas això durarà un temps i finalment remetrà per si mateix, encara que de vegades la intensitat serà gran i requerirà d'acudir a urgències.


LES CAUSES

Ara el més important és ser conscient que has estat superant els nivells de capacitat de treball, o de sortides, d'excés d'esport, etc. Aquestes seran les coses que un han de modificar en la seva vida.

El que normalment passa i que és precisament el que només ajudarà a crear nous episodis serà la hipervigilància, la depressió o fins i tot el tancar-se a casa, arribant a poder crear una agorafòbia. El problema no està en controlar que no succeeixi, sinó a saber perquè ha succeït i per tant la correcció d'aquestes causes.

Si pensar en vomitar ens fa pensar en vomitar, de la mateixa manera si pensem en ansietat, això ens genera cada vegada més ansietat, sense motius per a això.

QUE FER

Primer de tot cal veure que no hi hagi alguna patologia que justifiqui el que succeeix, sobretot si veiem que es repeteix sovint.

Després veure i analitzar com s'està vivint i que coses caldria modificar i canviar en la nostra vida i dia a dia.

Evitar deixar de tenir un dia a dia normal i sobretot continuar amb les nostres activitats. De nou també no anticipar allò que podria passar perquè només generarem pensaments de més i més ansietat dins de la nostra ment.

En cas de succeir de nou, cal preparar amb el psicòleg les pautes que haurem de fer i com ens anem a comportar. Frases o pensaments per buscar la calma i com evitar que de nou es vagi de mare.

Tenir present que és un procés i que va a anar passant, així que cal deixar-ho fluir i no atabalar per això.

Important que tot això un no cregui que es gestiona en soledat o sense més, sinó que el més important és treballar-lo amb un professional, aquest és el nostre treball, i no és igual per a tothom. Els llibres d'autoajuda o aquest mateix text podria donar idees, però finalment no soluciona en si mateix res.