Portada > Articles > El conegut com a síndrome de la cabana que no és tal.

Bloc

El conegut com a síndrome de la cabana que no és tal.

08/05/2020

Hem passat gairebé un mes i mig tancats a casa, alguns amb por del que podria succeir, tement no tenir feina o vida a la qual tornar en els casos més extrems. Ara podem sortir, i ara tenim realment el gran problema

L'origen

Es parla aquests dies una síndrome mal anomenat la síndrome de la cabana, però que realment no existeix en cap dels manuals diagnòstics que puguem trobar. Encara que finalment podríem posar-li altres noms com l'ansietat, la inseguretat, o la por al desconegut. En aquest cas es referia a persones que per treballs per exemple en alta muntanya, passaven grans períodes de temps dins de casa, cosa típica també en llogarets de muntanya de moltes zones. Aquestes persones patien dificultats a l'hora de tornar a sortir al carrer, perquè estaven acostumats a espais petits i molt controlats.

La situació actual

Lamentablement molts moviments polítics o fins i tot particulars en xarxes socials han estat jugant amb la por, creant por en les persones. Normes de sortida controlades, amb mascaretes, distàncies de seguretat de dos metres, compte amb de tocar ... I ara de sobte com per art de màgia et diuen que, si pots sortir, que el perill ja no existeix si compleixes unes normes, però la teva ment no pot creure-ho. La teva ment ha gravat a foc el dolent que era tot fora, els perills, la inseguretat ... i ha creat un efecte que jo diria millor que el de la cabana, com el de la cabana envoltada de foc, d'animals perillosos i de mil altres perills. Finalment, aquesta més a prop d'una síndrome d'estrès post traumàtic.

¿I ara què?

És el moment de planificar el futur, amb calma això sí. Pensar que en pocs dies es podran fer algunes sortides i veure a amics i familiars, tornar a la feina, i fins i tot recuperar les visites a l'psicòleg per continuar els tractaments.
No és el moment d'estar escoltant notícies sobre que podria passar. Missatges sobre futurs mals que mai porten, sobre milers de noves pandèmies. Pel·lícules sobre grans catàstrofes que només succeeixen en el món de cinema. En la realitat quan les coses van malament, han èpoques que van bé, i tot finalment passés.
És possible que estiguis sentint en aquests moments una sensació d'angoixa terrible, de malestar que els paralitza, i sentin aquesta sensació de la cabana envoltada de flames i monstres i animals perillosos. Ets normal si sents això, però has de pensar a acudir a consulta abans que això es converteixi en una síndrome d'Estrès Post Traumàtic. Això si és més que real i perillós.