Portada > Articles > L'avorriment

Bloc

L'avorriment

16/10/2023

L'avorriment sovint es percep de manera negativa, però moltes vegades és el que ens impulsa a trencar amb la rutina, emprendre nous projectes i descobrir que hi ha millors alternatives.

 L'avorriment es manifesta quan ja no hi ha res a fer ni témer, derivant de la unió de les paraules llatines “ab” i “horrore”, el que significa estar sense por ni horror. Antigament, les persones desencantades solien unir-se a la legió estrangera com a resultat de l'avorriment.

Quan es fa servir de manera adequada, l'avorriment comporta canvis positius. D'altra banda, si es porta inadequadament, pot donar lloc a decisions impulsives i, en última instància, a la depressió. Tot i això, l'espècie humana ha evolucionat gràcies a l'avorriment. Un exemple d'això és el viatge de Cristòfor Colom, que va decidir aventurar-se a l'oceà i arribar a Amèrica, desafiant la por i escapant del tedi que havia sorgit a Europa a causa de les rutes cap a les Índies.

El tedi representa l'avorriment en la forma més extrema. També hi ha tipus específics d'avorriment, com el fastigueig, que es relaciona amb la repugnància cap al menjar.

Tot i que alguns estudis suggereixen que l'avorriment pot ser perjudicial per a la salut, ja que és oposat a la diversió i les distraccions, cal destacar que aquests estudis han identificat una correlació entre l'avorriment crònic i problemes cardíacs. Això pot ser degut a altres factors de risc, en lloc de l'avorriment en si.

L'avorriment pot ser beneficiós quan ens inspira a assolir descobriments significatius, però perjudicial si ens porta a romandre en situacions desfavorables, com en el cas dels presoners que es van convertir en mariners en lloc de quedar-se a la presó.

L'avorriment es converteix en una cosa beneficiosa quan ens impulsa a trobar alguna cosa més significativa que omplir el nostre temps amb passatemps o activitats trivials. Reconéixer això ens permet establir metes a mitjà i llarg termini.

Per combatre l'avorriment, és útil dedicar temps a activitats com llegir llibres inspiradors o cercar informació en línia que sigui profitosa. En comptes de buscar distraccions, l'avorriment hauria de convertir-se en un estímul per a la investigació, la creativitat i l'escapatòria de la monotonia.

L'avorriment revela que la nostra vida no té un camí clar i efectiu a seguir, cosa que cal abordar. Tot i que l'avorriment ocasional no és preocupant, períodes prolongats d'avorriment poden ser contraproduents. És essencial transformar l'avorriment en una oportunitat per al creixement personal i la recerca d'un camí significatiu a la vida.

En lloc de buscar diversió com una resposta a l'avorriment, caldria considerar la contemplació i la meditació com a formes de connectar-se amb un jo superior. Aquestes pràctiques poden portar a un descobriment personal ia una saviesa més gran.

La infantesa i l'adolescència solen experimentar avorriment, cosa que pot donar lloc a comportaments perjudicials com el consum de drogues o l'alcoholisme. És fonamental evitar caure en l'avorriment i, en canvi, fer servir l'avorriment com un senyal que ens impulsi a trobar el nostre veritable camí i beneficiar-nos-en.

En resum, l'avorriment pot ser un catalitzador per al creixement personal si s'aborda de manera adequada i s'utilitza com una oportunitat per explorar noves vies a la vida.

Arxivat a: Consell