Portada > Articles > La professionalitat al món de la psicologia.

Bloc

La professionalitat al món de la psicologia.

03/10/2019

En els darrers anys, heu estat teràpies que apareixin amb nombres gairebé desconeguts, això sí, de nombres molt comercials. Es reinventa alguna cosa que ja funciona i és un nou nom. Tenen fiabilitat? Alguna base en els seus resultats? No importa! És qüestió de creurer en elles.

Quan un va a un psicòleg té  clar que aquesta persona en el cas dels casos que té mínim de cinc anys de formació, que no garanteix que en el seu treball sigui un altre professional. És una formació que es va donar una sèrie d’eines, que despres aquesta mateixa persona, posiblement que s’ha continuat formant en altres aspectes. La persona té una base de formació que permet després utilitzar de forma correcta aquesta eina, perquè no és el mateix un bisturí en mans d'un cirujà que ha estudiat medicina, que sabria que tallar, que no un profà que no sabria que tallar.

Hi ha teràpies que gairebé estan descatalogades. En el que seria gairebé la història de la psicologia seria la psicoanàlisi Freudiano, que, tot i que encara utilitzat per alguns només té un ús massiu a França i Argentina, mentre que a la resta dels països occidentals va ser desbancat fa molt de temps per la psicologia clínica i la teràpia cognitiva conductual, molt més ràpid i més eficaç. Tingues en compte que la psicoanàlisi requereix diverses sessions i processos setmanals fins i tot durant anys.
 
Com he dit abans en la psicologia clínica, ara per motius polítics reconeguts per psicòlegs privats com salut general,això requereix una formació que no és simplement el grau      de psicòleg, sinó un màster o una formació posterior. El treball cognitiu el que fa, es treballar les idees que generen conflicte, i el comportament. Seria el mètode més àmpliament utilitzat, juntament amb altres eines, per al tractament de la majoria dels problemes.  També des d'aquí podríem dir que deriva la sexologia que és una especialitat de la primera i requereix formació específica. També estan en auge algunes teràpies com la Gestalt o constel·lacions familiars,encara que malauradament no hi ha un marc regulador per al seu exercici i és difícil separar el gra  de palla.  Sota el meu punt de vista són molt apte quan es tracta de tocar problemes emocionals, ja que tots dos es mouen aquesta part de nosaltres.


Jo por exemple faig servir també la PNL o la Hipnosis Ericksoniana, en que se trabaja amb la part més inconscient de la nostra ment, y que son ideales para modificar creencias o pensamientos que tenemos. En este tipo de terapia nuestra mente consciente no hace nada, por lo que la eficacia no depende de nada más que de tenir davant un bon terapeuta. Serveix per exemple para deixar de fumar, concentració o aprimar.


Punto apart es para mí el Coaching, porque aquí se da un mal uso del concepto i es fa servir el nom en mil terapias que simplemente pretenden decir que miris en positiu, o que fan servir el concepte de psicologia positiva como modelo de terapia, cuando no ho es. El Coaching busca la millora amb objectius clars, desde un estat actual a un desitjat.

Abans de venir i deixar que ens remoguin, millor saber bé amb qui tractem i davant del dubte revisar el perfil, demanar dades sobre la formació i la experiencia.

 

s.