Portada > Articles > Alcohol. Un risc que no vulguis veure.

Bloc

Alcohol. Un risc que no vulguis veure.

16/10/2019

 

Quan es tracta de l'alcohol i l'alcoholisme sovint pensem que és típic dels que s'emborratxen, però la realitat no es necessari arribar a aquest punt per tenir un problema seriós amb l'alcohol. De fet, actualment al nostre país 1 de cada 5 persones estan en nivells de consum que podem considerar de risc.

Com dic, en primer lloc no és necessari tenir borratxes per tenir un problema amb l' alcohol, hi ha que tenir en compte moltes altres coses.

Al nostre país per començar, no tenim una llei clara antialcohol que impedeixi, per exemple, el primer consum dels joves al voltant dels  13 anys. L'alcohol s'ha convertit en la principal causa en temes d'agressivitat, vandalisme i accidents de trànsit,  estant presents en laimmensa majoria dels casos. Tampoc sabem que l'alcohol és la segona  causa de càncer després del tabac, generant més d'un 10% de càncers  de mama.

Molts alcohòlics no són conscients que ho són.  Aquí és el moment de fer una autoanàlisi per veure a quin nivell estem. La unitat utilitzada és la UBE, que equival a 10 grams d'alcohol. Una copa de vi o cervesa seria d' 1 unitat, mentre que un cubata seria de 2 unitats. Els nivells màxims a partir dels quals hem de considerar que tenim un problema és quan passem 8 UBE en un dia en els homes o 5 UBE en dones, o 28UBE per setmana en els homes i 14 per a les dones. Molts de vostès ho llegiran i s' adonarà que si  pren dues cerveses al dia i el cap de setmana alguns copes, està  superant ràpidament els  límits.  

L'alcohol és tòxic i molts experts creuen que si s' inventava avui seria directament il·legal. Anem a pensar que els límits anteriors serien els que els experts entenen com el temps per reflexionar i pensar que estem davant d'un problema, i no és tant quan arribem a veure a la consulta persones que superen els 50 i 60 UBE sense adonar-se que tenen un problema. De fet, els estudis actuals ens diran que a partir de 10 UBE a la setmana estem en un moment de greu risc per a la persona.

On trobem que el problema és més seriós és en joves amb un cervell que per la seva plasticitat esdevé fàcilment addicte. Entre els menors de 16 anys ens trobem que la meitat han tingut certa embriaguesa, per no esmentar que molts ja han tingut diverses. A aquesta edat l'afectació al cervell serà 10 vegades la que tindria un adult, un cop dur que apareixerà en futures afectacions ja irreversibles. I una de les dades més trist és que la meitat d'ells ho fan amb el consentiment parental.

Ara vostè pot preguntar-se si realment es val la pena beure, sabent el dany que farà en el llarg termini, o si decideix que una vida més saludable és millor. No he tingut una copa en anys, i li asseguro que no em provoca cap problema, a part de la cara de sorpresa de gent que pensa que sigui estrany aquest comportament sense tenir un problema que ho justifiqui.

Arxivat a: Addiccions