Portada > Articles > Constel·lacions organitzacionals

Bloc

Constel·lacions organitzacionals

31/12/2019

 

Que són i perquè serveixen?

Les constel·lacions organitzacionals són una eina que permet accedir a les dinàmiques sistèmiques que estan funcionant en una organització per tractar de comprendre-les, corregir-les i donar claus de solució mitjançant la visualització dels conflictes a través d'una tècnica visual. És a dir, busquem saber que està passant a través d'una eina com és en aquest cas els ninots. Amb això podem veure clarament veure el que està succeint en l'organització des d'un punt de vista global i accedir a possibles solucions que han estat ocultes i bloquejades durant molt de temps en dinàmiques invisibles.

El terme constel·lació fa al·lusió a el fet de representar les relacions entre els agents que intervenen en el problema a resoldre creant entre ells un mapa de relacions similar al que succeeix en les relacions en una família, no confondre amb temes astrològics en què les relacions són tènues.

Consisteix a crear representacions inconscients exterioritzades en forma d'imatges espacials per visualitzar els conflictes o el patró relacional. Aquesta representació espacial és una recreació a escala de l'conflicte o problema a resoldre que permet veure el sistema com un conjunt de relacions.

Aquest treball es converteix doncs en una manera d'observar l'organització, unes lents amb les quals mirar la realitat i treballar en diferents aspectes: lideratge, fusions, anàlisi d'estructures de poder, situacions de conflicte, problemes de les empreses familiars, comunicació o motivació ; i, en menor mesura: selecció o trasllat de personal, introducció de nous productes al mercat o desenvolupament de nous processos o àrees de treball en una empresa o organització.

Usualment s'utilitza a nivell de teràpia amb una persona per veure la seva situació en el seu entorn i les seves relacions emocionals o situacionals. Aquí seguint la mateixa dinàmica que fem amb treballs de parella, o fins i tot familiars, s'amplia a tota l'empresa.