Portada > Articles > ¿Com he de tractar al meu fill adolescent?

Bloc

¿Com he de tractar al meu fill adolescent?

23/08/2020

L'adolescència és un període de grans canvis, canvis físics, sexuals, socials, i motivacionals. Es deixa de ser nen però tampoc s'és adult de el tot. Es vol més llibertat però sense les responsabilitats d'un adult. Tot d'una ja no volen estar amb els seus pares, que vergonya! Volen sortir amb els amics tot el dia, tenen els primers noviets i novietas, necessiten trobar una identitat pròpia, i als pares us toca aguantar els seus canvis d'humor, que sempre estiguin cansats i com els costa fer les coses ...

 


És en aquesta etapa on els conflictes apareixen, com costa entendre'ls i comprendre'ls, i no parlem de deixar-los anar, de cop i volta el nostre nen ja no és tan nen.

Tot i que és una etapa i tard o d'hora passés, no se li ha de donar menys importància. Si no us enteneu correctament o si els deixeu de banda podeu perdre al vostre fill.

Consells que et poden ajudar:

Escolta al teu fill / a: Quan dic escoltar, dic de veritat, que el senti que el que diu també importa, encara que a la fi la teva prenguis la decisió. Si sent que li escoltes de debò serà mes fàcil que quan se senti malament o tingui un problema vingui a tu a explicar-t'ho per decisió pròpia.

Parla amb ell / a: Parlar i sobretot dialogar sobre les coses i els problemes sempre serà millor que imposar. Dóna-li l'oportunitat d'expressar-se.

Negociar: Quan negocies, el teu fill sent que tens en compte el que necessita o vol i veu que hi ha possibilitat de parlar les coses i aconseguir un terme mitjà. Si li prohibeixes tot és probable que ho faci igualment i que a més et menteixi.

Ser més flexible: Encara que costi, és moment de destensar la corda. Això no vol dir deixar-li fer tot el que vulgui, però ser flexible et pot ajudar a que el teu fill vegi que té una miqueta més de llibertat i et pregunti abans de fer alguna cosa, en lloc de fer-ho li deixis o no. Cada pare decideix fins a quin punt.

Intimitat: Necessiten el seu espai, la seva habitació, el seu lloc privat i ho hem de respectar. Trucar a la porta en el cas que aquest tancada per exemple.

Confiança: És molt important i ha de ser mútua. Per exemple, negocies amb el teu fill el arribar a les dotze, però a canvi li demanes saber amb qui ira, on estarà i que sigui puntual. Si cada vegada compleix, tu vas aprenent a confiar que sempre ho farà.

Preocupa't per ell: De tant en tant pregunta-li com aquesta. Recorda-li que aquestes per al que necessiti i que et pot comptar qualsevol cosa que li passi. Digues-li que l'estimes, encara que et diguin ai papa m'ho dius a mi! ho necessiten com tots. Si fa les coses bé digues-li! De vegades sembla que només compten les dolentes.

Autoritat: Recordar que sou pares del vostre fill, no els seus amics. Tant els nens com els adolescents necessiten unes normes, uns límits. Cert que de vegades s'enfadessin perquè no els deixeu fer alguna cosa, i no entendran que és pel seu bé. Però no us deixessin de voler per això, no us preocupeu.

Ser pare és complicat, ningú neix ensenyat i es fa de la millor manera possible, però tot i així, sempre ens podem equivocar i és molt possible que ho fem. Però tot i ser una època difícil per a ells i per a nosaltres es pot intentar suportar el millor possible.

En tot cas, això són només consells que us poden ajudar a entendre una mica millor al vostre fill i fins a millorar la vostra relació. Hi ha casos en què tot això ja no serveix i hi ha problemes que els pares no poden solucionar per si sols. Aquest seria el moment de visitar un bon professional de la psicologia que ens ajudi a solucionar-los.