Portada > Articles > Les complicacions de la adolescencia en una fase de canvis

Bloc

Les complicacions de la adolescencia en una fase de canvis

11/04/2021

L'adolescència és una fase de metamorfosi molt complicada per a pares i fills. El pas de nen a adolescent implica múltiples canvis biològics, físics, hormonals, psicològics ... Algunes vegades experimenten ansietat, depressió, falta d'autoestima, estrès, agressivitat, una gran autoexigència, preocupació excessiva per la pròpia imatge, anorèxia, bulímia ... I a tot això podem sumar-li les modes que van canviant.

 Actualment, segons un estudi realitzat, 1 de cada 4 adolescents s'autolesiona, no ho considera un problema, l'amaga a la família ia més ho comenta amb els seus amics com si fos un tabú. Si en algun moment identifiquem un problema d'aquest tipus és important buscar ajuda professional sense alarmar excessivament a priori. La mala gestió de les emocions i els continus canvis a tots els nivells poden dur a diferents trastorns. El paper dels pares és molt important, ja que, són els que guien en el camí i donen el suport que necessiten els seus fills. Tot i ser una etapa en la qual fugen d'ells per sentir-se grans, per vergonya o per sentir-incompresos, és important no treure-li importància al que per a ells és una cosa super traumàtic, o bé motiu d'un gran enuig o gran alegria. Tot el que està experimentant és molt gran per a ell / a. 

Hem d'escoltar, comprendre, deixar llibertat sense deixar de guiar i sobretot prestar atenció a les seves necessitats. Ser adolescent no és fàcil. Estan forjant la seva personalitat, estan prenent decisions contínuament sobre com volen ser, amb quines persones forjar amistats, que volen ser de grans, a més de veure com canvia el seu cos. I si a tot això li sumem els continus canvis hormonals el resultat és una bomba de rellotgeria. N'hi ha que aconsegueixen passar aquesta etapa sense molts problemes, però en general un o altre fa patir als pares per no aconseguir comprendre'ls i el resultat sol ser que l'adolescent s'allunyi d'ells cada vegada més. Hem de comprendre que el nostre fill / a s'està preparant per començar a volar sol / a en un curt termini de temps. Cada vegada exigirà més independència i no serveix deixar que faci el que vulgui. Cal seguir posant límits però sense deixar que perdi la nostra confiança i anar deixant anar a poc a poc la corda que els lliga a nosaltres a mesura que vagi demostrant que pot fer-ho sol / a. Probablement, serà l'etapa més difícil que ens toqui viure tant a pares com a fills, però com totes elles acabaran passant i hem de pensar que tot anirà bé
Eva E.S